Buitengebied Leudal in ontwikkeling

Het college informeerde ons over de resultaten en de effecten van de diverse beëindigingsregelingen voor veehouderijen en gaf een doorkijk naar de toekomstige beëindigingsregelingen en gemeentelijke procedures en de hiervoor benodigde beleidskaders.

Samen op zoek naar een betere en toekomstgerichte inrichting van ons buitengebied. Dat is een van de speerpunten van het partijprogramma van Ronduit Open. Er is dynamiek nodig. De gemeente moet helderheid en ruimte bieden voor de noodzakelijke omslag. In gebieden waar sprake is van overschrijding van geurnormen werken we niet meer mee aan bedrijfsontwikkeling zonder dat de geuroverlast wordt teruggebracht. Een landbouw zonder maatschappelijk draagvlak heeft geen toekomstperspectief. Nodig is dat natuur niet langer wordt gezien als een hinderpaal voor economische ontwikkelingen, maar dat we natuur gaan waarderen als waardevol en onmisbaar. Tegelijkertijd moet er inkomen worden verdiend, omdat anders het buitengebied verslonst. Er is dringend behoefte aan regels voor de omvorming van vrijkomende agrarische gebouwen naar functies die positief bijdragen aan beheer van het buitengebied en/of aan de beleving van voedselproductie. Er is helderheid nodig over wat er wel en niet mag en welke voorwaarden gelden. In de periode 2016-2021 zijn diverse veehouderijen gestopt of hebben aangegeven te willen stoppen. Veelal door gebruik te maken van landelijke beëindigingsregelingen, maar ook buiten deze regelingen om.

Saneringsregeling varkenshouderij

De regeling is bedoeld voor varkenshouderijen die veel geuroverlast veroorzaakte op woningen. De stallen moeten gesloopt worden en de varkensrechten moeten vervallen en hiervoor dienen de omgevingsvergunningen Milieu en de bestemming intensieve veehouderij ingetrokken te worden. Hiervoor ontvangt de varkenshouder een marktconforme vergoeding. Deze regeling, waaraan 5 varkenshouderijen in Leudal hebben meegedaan, is inmiddels in uitvoering en grotendeels afgerond. Dit heeft geleid tot een afname van ruim 207.000 odeurunits, hetgeen tot een forse verbetering heeft geleid van de leefomgevingskwaliteit en dan met name in de kernen Heibloem en Baexem. Met betrekking tot de effecten van ammoniak op Natura 2000-gebieden is eveneens een forse verbetering gerealiseerd, omdat de ammoniakemissie vanuit de 5 veehouderijen geheel is verdwenen.

Stoppersregeling actieplan Ammoniak en Veehouderij

In het kader van de stoppersregeling gedoogbeleid ammoniak en Veehouderij moesten de al eerder 46 gemelde Leudalse veehouderijen vóór 1 januari 2020 het veehouderijbedrijf beëindigen of voldoen aan het Besluit emissiearme huisvesting. Uit de vele uitgevoerde toezichtcontroles en ingediende meldingen activiteitenbesluit is gebleken dat circa 35 veehouderijbedrijven daadwerkelijk zijn gestopt met hun intensieve veehouderij tak (pluimvee of varkens) in zijn geheel of zijn overgestapt op bijvoorbeeld akkerbouwactiviteiten of het houden van paarden. Met betrekking tot de effecten van ammoniak op Natura 2000-gebieden is eveneens een forse verbetering gerealiseerd, omdat de ammoniakemissie vanuit de intensieve veehouderij geheel of gedeeltelijk is verdwenen

Subsidieregeling voor sloop- en ombouwkosten van pelsdierhouderijen

De Wet verbod pelsdierhouderij was al in 2013 aangenomen vanwege de ethische en maatschappelijke bezwaren tegen het houden van dieren voor bontproductie. Pelsdierhouders kregen 11 jaar de tijd om hun bedrijf te beëindigen en eventuele investeringen terug te verdienen. Vanwege de corona-uitbraken op pelsdierhouderijen is de overgangstermijn voor het stoppen met een pelsdierhouderij met 3 jaar ingekort. Sinds 8 januari 2021 is het verboden om pelsdieren te houden voor bontproductie. De pelsdierhouder kan subsidie krijgen voor het slopen of ombouwen van de stallen en inventaris. Met deze subsidie stimuleert de overheid om een nieuwe bestemming te vinden voor de bedrijfslocatie In Leudal betreft het 2 pelsdierhouders die zijn gestopt. Er zijn nog geen definitieve verzoeken voor een alternatieve bedrijfsvoering ingediend, waardoor resultaten en effecten niet gegeven kunnen worden

De resultaten

  • Het aantal veehouderijen is gedaald van 334 naar 311. Het betreft met name varkenshouderijen;
  • Het aantal vleeskuikens is met 29 % toegenomen;
  • De emissie van ammoniak en geur is gedaald, terwijl de emissie van fijn stof PMl0 is toegenomen;
  • De gemiddelde kans op geurhinder is licht gedaald van 4,5 naar 4,2%;
  • De stikstofdepositie op Natura 2000 gebieden op basis van de vergunde situatie is met ongeveer 13% gedaald, hetgeen te verwachten was aangezien de emissie van ammoniak ook met 13% gedaald is.


Daarnaast zijn er nog enkele beëindigingsregelingen voor veehouderijen in ontwikkeling. Bijvoorbeeld de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij overbelaste Natura 2000- gebieden (binnen een straal van 10 km van dat gebied). Ook is er de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil hiermee de uitstoot van stikstof door landbouwbedrijven verminderen, en daarmee de neerslag van stikstof op stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.