Startersleningen opnieuw verruimd

Eind 2021 verzocht de gemeenteraad van Leudal de wethouder bouwen en wonen om de startersleningen te verruimen. Naar aanleiding hiervan heeft wethouder Michel Graef de provincie verzocht het bedrag dat starters kunnen lenen te verhogen. De provincie heeft hiermee ingestemd en de maximale hoogte van de starterslening verhoogd, waardoor starters in Leudal makkelijker een betaalbare koopwoning kunnen vinden.

Sinds 2019 volgt Leudal de provinciale richtlijnen voor maximale koopsom en maximale hoogte van de starterslening. De huidige verruiming is een indexatie voor de gestegen woningprijzen in het afgelopen jaar. De woningprijzen in Limburg zijn gemiddeld met 14% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor is er voor starters steeds minder aanbod van betaalbare koopwoningen. Dit is aanleiding voor de provincie om de richtlijn voor de maximale koopsom met eenzelfde percentage op te hogen, namelijk van €245.000,- naar €280.000,-. Gedeputeerde Staten heeft dit op 26 april besloten en de wijziging gaat begin mei in. Het nieuwe bedrag van €280.000,- geldt voortaan ook in Leudal.

Verhoging starterslening
De maximale starterslening wordt daarnaast verhoogd van €49.000,- naar €56.000,-. De hoogte van de starterslening is namelijk gerelateerd aan de koopsom van de woning en mag daar maximaal 20% van bedragen. Dit betekent dat als de maximale koopsom wordt verhoogd, ook de maximale hoogte van de starterslening moet worden aangepast. Voortaan geldt €56.000,- als maximale starterslening in Leudal.