Fusieschool Hunsel Haler Ittervoort Neeritter

Ronduit Open heeft eerder ingestemd met de bouw van de nieuwe fusieschool op de locatie Heijerveld te Ittervoort, gezien haar logische ligging ten opzichte van de basisscholen in Ell, Kelpen-Oler, Grathem, Thorn en Kessenich, vanwege de centrale ligging tussen Haler, Hunsel en Neeritter, en het belangrijkste van alles, het feit dat deze locatie op het meeste draagvlak kon rekenen. Ook zijn we eerder akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van krediet voor de voorbereidingen om te komen tot deze nieuwe fusieschool. Hierbij vroegen wij aandacht voor onder andere de relatie bij de bouw tussen SPOLT en gemeente, de bouw conform geldende normen, realistische prognoses, het accommodatiebeleid en de verkeersveiligheid.

Het plan ligt er nu en het mag gezegd worden, het ontwerp ziet er heel fraai uit en er zijn genoeg mogelijkheden voor een multifunctioneel gebruik van het gebouw, zeker ook met de beoogde sportzaal. Het college stelt voor om een krediet te voteren van € 8.944.000, inclusief btw, voor de realisatie van het Kindcentrum Leudal West te Ittervoort én de opbrengsten van Hoera voor het gebruik van ruimten in te zetten voor investeringsuitgaven. Ronduit Open heeft ingestemd met dit krediet.

Wij willen benadrukken dat we er bewust van zijn dat het om enorm veel geld gaat en dat dit krediet niet overschreden mag worden. Tegelijkertijd moet en zal deze basisschool er komen. Flexibiliteit bij de bouw van de basisschool is prima, zolang het dus maar binnen dit budget gebeurd. Voor de leefbaarheid van Hunsel, Haler, Ittervoort en Neeritter is het ook van belang dat deze nieuwe basisschool er zo snel mogelijk staat en er dus zo snel mogelijk gestart wordt met de bouw, ook vanwege de landelijk alsmaar stijgende bouwkosten.

Wat uitvoeringsgerichte vragen blijven voor ons nog open. Hoe ziet de komende periode eruit? Hoe gaat het college haar taken bij de bouw van de nieuwe basisschool invullen? Wat zijn deze taken? Hoe hard of hoe ruim is de begroting en de controle hierop de komende periode? Ronduit Open vertrouwt op een krachtige sturing vanuit het huidige en nieuwe college op de uitvoering van het werk, en het tijdig ingrijpen wanneer zaken verkeerd dreigen te lopen.