De week van wethouder Stan Backus

Hoe ziet de week van een wethouder eruit? Onze wethouder Stan Backus, portefeuillehouder accommodaties, subsidies, dienstverlening en bedrijfsvoering, neemt ons mee.

In tijden van Covid-19 is niets meer zoals het was. Dus ook een week van de wethouder ziet er tegenwoordig anders uit. In plaats van vele vergaderingen, soms wel 20 per week, gaat nu veel via de telefoon, e-mail en videovergaderingen. 

Maandag
Deze dag staat altijd in het teken van Portefeuillehoudersoverleggen (PHO). In een PHO bespreek ik met de ambtenaren de lopende zaken en ook de toekomstige college- en raadsvoorstellen. Ook krijgen we dan inzicht in de brieven die burgers aan de gemeente sturen en bespreken wat de reactie daarop kan zijn. Vanwege mijn vele portefeuilles is afgesproken dat niet alles op de maandag plaatsvindt, want dan weet ik tijdens het laatste PHO niet meer wat in het eerste aan de orde is geweest.

Dinsdag
Dit is altijd de dag dat de collegevergadering plaatsvindt. Voor de collegevergadering heb ik eerst nog een PHO bedrijfsvoering. Om 10 uur gaan we online met het college. Dat is niet altijd prettig omdat we elkaar al maanden niet meer “in de ogen hebben kunnen kijken”. Zeker ook omdat we voor moelijke keuzes staan is dat best lastig. De collegevergaderingen lopen altijd uit. Dat heeft de burgemeester doen besluiten om met de rondvraag te beginnen. Dat helpt wel. Ook bereiden we de vergadering voor in het weekend door dan al de vragen bij de diverse stukken te stellen. Voorheen was op de dinsdagavond altijd wel een vergadering. Dat is helaas niet meer mogelijk. Wel hebben we deze week weer eens met de gemeenschapshuizen om tafel gezeten. We hebben afgesproken om in september een avond te plannen om samen met de gemeenschapshuizen te praten over de periode na Corona, en uiteraard ook over de directe gevolgen van de Corona.

Woensdag
Vervolg PHO. Wat maandag en dinsdag niet lukte ronden we vandaag af. Ook had ik in het kader van mijn persoonlijke ontwikkeling / opleiding in de ochtend een afspraak.

Donderdag
Ik begon al vroeg met een stuurgroep N280 vergadering in het gemeentehuis met gedeputeerde Mackus en onze adviseurs. We hebben over de stikstofproblematiek gesproken en ook over het up to date maken van onze overeenkomst. Een goed en constructief overleg. Aansluitend had ik een online bijeenkomst met degenen die voor Leudal het sportakkoord / buurtsportcoach uitwerken. Zij voeren ondanks de Corona veel activieteiten uit voor o.a. ouderen en jongeren. Dit alles onder de noemer Leudal Leeft. Eerder opende ik dit traject al op de Latatse school in Horn. Een prima initiatief. De verdere dag ben ik bezig geweest met de Postkoets. Bellen, afspraken, pers, politiek, verenigingen, stichting, exploitant, weer overleg, etc. Hopelijk komen we er op korte termijn uit. Het kan niet zo zijn dat de verenigingen in Horn de dupe worden.

Vrijdag
Deze dag heb ik besteed aan het dossier voetbalvereniging DFO’20. Ook hiervoor weer veel gesprekken gevoerd (met name de voorbije weken met alle betrokkenen). Mijn drive is dat er een prachtige voorziening komt voor Kelpen-Oler en omstreken waar we nog veel plezier aan gaan beleven.

Zaterdag
Vandaag heb ik de mails afgewerkt en stukken gelezen voor de komende week.

Ontspanning
In de vrije uurtjes kun je me in en om leudal tegenkomen op de fiets. In de zomer op de racefiets en straks als het weer slechter wordt gaan we weer het bos in op de MTB. Mocht je een keer mee willen fietsen laat maar weten. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=Eb3uQG0rgPU